Edit Content

Rólunk

Két évtizedes magánegészségügyi tapasztalattal a hátunk mögött elhatároztuk, hogy tudásunkat felhasználva, olyan orvosi központokat fogunk megvalósítani, ahol az innováció, a tudás a páciensek jólétét és egészségét helyezi fókuszba.

Korszerű és modern egészségügyi eszközparkunk kialakításakor figyelembe vesszük az orvostudomány igényeit, elvárásait.

Orvosaink kiválasztásánál szempont a kiemelkedő szakmai tudás, a megfelelő intézményi háttér, a páciensközpontú hozzáállás. 

Elérhetőségek

A végbélrepedés diagnózisa

Amennyiben a végbél záróizmai valamilyen okból kifolyólag túl merevek, nem tudnak elengedni székletürítéskor vagy székrekedés és hasmenés nehezíti ezt az állapotot, akkor hosszabb távon végbélrepedés alakulhat ki.

Mivel a végbélrepedés tünetei rendkívül kellemetlenek, nagy fájdalommal járnak és a páciens hétköznapjaira, sőt egész életére hatást gyakorolnak, ezért érdemes mielőbb orvoshoz fordulni a pontos diagnózis reményében.

Ehhez minden esetben proktológiai szakrendelésre van szükség, ahol szakszerű diagnózis alapján megkezdődhet majd a végbélrepedés kezelése.

Végbélrepedés vagy aranyér?

Tudni kell, hogy az emberek döntő többsége aranyeres, illetve annak vélt panaszokkal fordul proktológushoz. A fájdalom és a vérzés miatt ugyanis sokan úgy gondolják, hogy ettől a hétköznapi problémától szenvednek, és csak a szakvizsgálaton derül ki: végbélrepedésük van.

Miközben az aranyérről már mindenki hallott, sőt pontosan tudja, hogy kezdetben akár vény nélküli készítményekkel is nagyon jól kezelhető, addig a végbélrepedéses kórképek sajátosságai már nem ennyire egyértelműek.

Ez azért jelentős probléma, mert azon túl, hogy a végbélrepedés egy kis odafigyeléssel könnyedén megelőzhető, kezelése gyakran nagyon hosszú ideig tartó folyamat és akinél egyszer kialakult, ott a hegesedés miatt bármikor kiújulhat.

Ahhoz azonban, hogy a probléma kezelhető legyen, előbb a végbélrepedés diagnózisára van szükség. Lássuk, hogy miként zajlik mindez!

Végbélrepedés diagnózisa

Hogyan diagnosztizálható a végbélrepedés?

Anamnézis

A kellemetlen elhelyezkedés miatt nagyon sokan félnek proktológushoz fordulni, ha végbélrepedésre utaló tüneteket produkálnak. Emiatt az anamnézis nemcsak a panaszok feltárását szolgálja, hanem egyfajta segítséget is nyújt kezdetben a pácienseknek.

A megfelelő proktológiai szakrendelésen az orvos igyekszik már az első alkalommal bizalmat ébreszteni a páciensben, miközben beszélgetésbe elegyedik vele a kellemetlenségek kapcsán.

Nagyon fontos, hogy az anamnéziskor az orvos minden panaszról pontosan halljon, illetve a kialakulás körülményeit is feltárja, hiszen egy lelki eredetű vagy betegség által kiváltott krónikus végbélrepedésnél nem kizárt, hogy más szakágak bevonására egyaránt szükség lesz a kezelés során.

Fizikai vizsgálat

A végbélrepedés annyira egyértelmű tüneteket és elváltozásokat produkál, hogy az esetek döntő többségében a fizikai vizsgálat elegendő a pontos diagnózis felállításához.

Alighanem ez a diagnózis legkényelmetlenebb pontja, azonban fontos kiemelni, hogy bár kellemetlenséget okozhat, azonban nem jár fájdalommal, egy proktológiai magánrendelésen különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a páciens az egészből a lehető legkevesebbet érezze.

A fizikai vizsgálat részeként ujjal történő ellenőrzés történik, aminek részeként a proktológus feltárja a végbélnyílás környékét, és mivel a repedések érezhető, illetve látható elváltozások is, rögtön fel tudja állítani a kapcsolódó diagnózist.

Végbéltükrözés

Természetesen vannak olyan esetek, amikor a fizikai vizsgálat nem jár teljesen egyértelmű eredménnyel. Ilyenkor a proktológus végbéltükrözést írhat elő, ami valamivel nagyobb kellemetlenséggel jár, ellenben sokkal alaposabb feltérképezésre ad lehetőséget.

A végbéltükrözés során a teljes végbélnyílás, sőt az azt borító hámréteg állapota részletesebben megvizsgálható. A tükrözéssel olyan elváltozások feltárására is lehetőség nyílik, amelyekre fizikai vizsgálattal nem.