Proktológia Budapest

Rendelési idő

Proktológiai rendelési idő

Hétfő

16:00 – 20:00

Kedd

16:00 – 20:00

Szerda

16:00 – 20:00

Csütörtök

16:00 – 20:00

Péntek

16:00 – 20:00

Szombat

Vasárnap

Proktológia

A proktológia az általános sebészet egyik szakága, amely a végbél betegségeinek feltárására és kezelésére koncentrál.

A szakrendelésen olyan elváltozásokat vizsgálnak, mint az aranyér, a végbélhez kapcsolódó gyulladásos folyamatok, a végbélrepedés, a sipoly vagy az itt megjelenő jó- és rosszindulatú daganatok.

A proktológus gondoskodik a fizikális vizsgálatokról és szükség esetén a végbéltükrözésről is a pontos diagnózis felállítása érdekében. Ezek a beavatkozások kellemetlenek, de normál esetben nem járnak fájdalommal.

Milyen tünetekkel forduljunk proktológushoz?

Miután a proktológiai szakrendelésen a végbél elváltozásait vizsgálják, ezért valamennyi kapcsolódó panasszal ide kell fordulnunk. Azonnali proktológiai kivizsgálást igényelnek a következő tünetek:

  • véres-nyákos váladékürülés a végbélből, ami gyakran csak a székleten látszik;

  • a végbél környékén tapasztalható erőteljes égő érzés vagy viszketés, ami megfelelő higiénia mellett sem csillapodik;

  • idegentest érzése, vagy tapintható duzzanat a végbél tájékán;

  • a végbél fájdalma, ami testhelyzettől független;

  • szemölcshöz hasonló elváltozások a végbélnyílás környezetében;

  • székletürítéskor jelentkező fájdalom, ami gyakran friss vér ürülésével jár;

  • székletürítési nehézségek, amelyek nem emésztési problémákhoz köthetők;

  • széklet- vagy bélgáz-tartási zavarok.

A proktológus a legtöbbször a következő betegségek kezelésével foglalkozik:

Aranyér

Az aranyér egy kellemetlen értágulat a végbélnyílás környékén. Gyakran fájdalommentes, azonban gyulladt állapotban sok kellemetlenséget okozhat, a vérző aranyér pedig a legtöbbször a probléma egy súlyosabb szintjére utal, tartós fennállása mindig kezelést igényel.

Az aranyér kezdetben a megfelelő gyógyszerekkel és végbélkúpokkal nagyon jól gyógyítható, később azonban műtéti beavatkozásra is szükség lehet, ami ma már járóbeteg ellátásban végezhető.

Végbélrepedés

Ez az elváltozás akkor alakulhat ki, ha a végbél nyálkahártyája valamilyen okból kifolyólag bereped. Különösen székletürítéskor nagy fájdalmat, friss vér ürülését okozhatja, így gyakran összekeverik az aranyérrel, ami komoly probléma, hiszen a végbélrepedés ilyenkor fekéllyé alakulhat.

Ha korai stádiumban felismerték, akkor gyógyszerekkel és kúpokkal nagyon eredményesen kezelhető, de súlyosabb esetekben vagy állandó kiújulás esetén műtéti úton kezelhető.

Végbélsipoly

A végbélsipoly sok esetben korábbi gyulladások következményeként alakul ki a végbél környékén. Az üreges szervek kóros összeköttetéséről van szó, amely utat talál magának a külvilág felé, ahonnan a végbél környékén gennyes, véres váladék ürülhet.

Kezeletlenül tályoggá alakulhat, ami károsíthatja a végbél záróizmát. Mivel a legtöbbször szövődményként jelentkezik, nem lehet korai stádiumban felismerni, így sokszor csak a műtéti beavatkozás segít kezelni a problémát.

Hogyan zajlik egy proktológiai vizsgálat?

A proktológiai vizsgálat az anamnézis felállításával kezdődik. A szakorvos ilyenkor alaposan kikérdezi a pácienst a tapasztalt tünetekről, azok intenzitásáról, gyakoriságáról, de szükséges feltárni az étkezési szokásokat, az életvitelt és a kapcsolódó betegségeket is.

A következő lépés szinte minden esetben a fizikális vizsgálat, aminek részeként a szakorvos megtekinti és tapintással megvizsgálja a végbél környékét, amely sok esetben elengedhetetlen a további vizsgálati módszerek kiválasztásához.

Ha a probléma nincs túl mélyen, anoszkópiára van szükség. Segítségével a végbélnyílás és a végbél alsó 3-4 centimétere tárható fel, így a végbél repedése, a belső aranyerek vagy a nyálkahártya gyulladása is diagnosztizálható ezzel a módszerrel.

Amennyiben a tünetek mélyebben gyökereznek, rektoszkópiára, azaz végbéltükrözésre van szükség. Ezzel a technikával már a vastagbél utolsó 10-20 centimétere is feltárható, így a szűkületek, a fekélyek, a gyulladások, valamint a daganatos elváltozások.

A vizsgálatok után a szakorvos felállítja a diagnózist, majd dönt a kezelési lehetőségekről, bizonyos esetekben a további szakágak bevonásáról.

Áraink

Extra és rejtett költségek nélkül

A témában jártas szakembereink

Dr. Gáti Endre Sebész a Lotusz Medical Centerben Budapesten

Dr. Gáti Endre

Sebész, Proktológus
Dr. Zsirka-Klein Attila sebész a budapesti Lotusz Medical Centerben

Dr. Zsirka-Klein Attila Zoltán

Sebész, Proktológus
Dr. Nehéz László

Dr. Nehéz László

Sebész, Proktológus